aaaaaa

aaaaaa


Oorsprong

De gladiatorengevechten waren waarschijnlijk godsdienstig van oorsprong (Etruskische gebruik), en werden gehouden bij begrafenissen ter ere van de overledene. Maar ten tijde van de keizers waren ze alleen maar een bloedige sport .

Deze Romeinse mosaïc toont gladiators die gewonnen hebben en anderen die gedood werden.

De gladiatoren vochten in een Colosseum. In een Colosseum konden zo'n 50.000 toeschouwers in.
De voorstelling begon altijd met de intocht van de gladiatoren.
Voordat de gladiatoren gaan vechten zegden ze tegen de keizer "morituri te salutant" - " wij die gaan sterven groeten u " en de strijd begon, met muzikale begeleiding.Als een strijder zwaar gewond werd, riep het volk: "Habet" (hij heeft hem). De gevallen gladiator kon in dit geval zijn hand opheffen en daarmee om genade vragen.Het hing vooral van de stemming van de keizer of het publiek af of hij gespaard werd. Beslissend daarbij was of hij goed gestreden had of niet. De keizer balde zijn vuist als de gladiator mocht blijven leven, en stak zijn duim omlaag als hij moest sterven.
De gladiatoren waren meestal slaven of misdadigers en ze werden goed getraind op speciale scholen. Sommige mannen boden zich zelfs aan als vrijwilliger en keizer Commodus shockeerde Rome door zelf in de arena te vechten. Ze hadden een hard en een kort leven. Er waren verschillende soorten wapens en gladiatoren : Thraciërs en retiarii. Iedereen was dol op die sport, weinig protesteerden om die bloedige sport te verbieden.

Mosaïc: Gladiatoren vochten niet enkel tegen mensen maar ook tegen dieren. Deze dieren werden ingevoerd vanuit de kolonies!

Tekeningen van: Ian Johnson
ref. site: http://www.ecnet.net/users/gemedia3/Blood/blood.html

Vul in van links naar rechts en kies uit: Retiarius, Samnite, Thraciër en Secutor .

aaaaaa

Even nachecken! Welke gladiator is hier afgebeeld?

aa

gladiator: afgeleid van "gladius", het Latijnse woord voor "zwaard"

Samnite: een gladiator met een rechthoekig schild, scheenbeenplaat - uit leder of metaal - voor het linkerbeen, een helm met pluimen en een vizier.

Thraciër: een gladiator met een kromzwaard en een heel klein schild.

Secutor: een gladiator met een ovale schild, scheenbeenplaat - uit leder of metaal - voor het linkerbeen, een helm met een vizier. Typisch voor de Secutor: zijn armen werden beschermd door leren banden .

Retiarius: een gladiator met net en drietand.

aaaaaa

beenbeschermer

aaaaaaaaaaaaa

helm met vizier

Meer informatie over de film "THE GLADIATOR"

terug